Обезвлажнителят сам по себе си е простичък уред

Бихте ли яли гъби намерени в гората? Аз не бих. Вероятно и доста от вас не биха опитали. Защо? Ами, нали може да са отровни!

Естествено – натравянето с гъби е нещо толкова опасно! За щастие си купуваме гъби само от магазина. Добре, тогава защо отглеждате едни от най-отровните гъби вкъщи? Мухълът е вид гъба и да – тя е вредна за нашето здраве. Знам, че за пореден път ще го повторим, но най-добрата защита от мухъл е премахването на влагата.

Виждали сте  обезвлажнители в магазините за техника и вероятно сте забелязвали скептичния поглед на някои от другите купувачи. За доста хора обезвлажнителят все още не е част от обичайния интериор у дома. Жалко наистина, защото работата на уреда е да поддържа нивата на влага в помещенията в рамките на здравословните за хората нива. Влажността в жилищата варира от 30 до 90 процента. Нивата са променливи според циркулацията на въздуха и обмяната на застоялия със свеж въздух, както и според интензивността на отделяната влага от различни източници. Нито прекомерната влажност нито твърде сухият въздух са подходящи за човешкия организъм. Отделно от това завишените нива на влажност са предпоставка за развитието на плесени.

Сам по себе си обезвлажнителят е простичък уред (да, да – гениалните неща са простички). Процесът на работа е разделен на три етапа:

  • вентилатор засмуква въздуха от помещението в обезвлажнителя
  • въздухът преминава през силно охладени намотки. Ефектът е същия като рисуването по стъкло с дъх – кондензация. Влагата се отделя върху намотките и се стича в резервоара
  • охладеният и обезвлажнен въздух се връща обратно в помещението

В държавите, където обезвлажнителите са част от обичайните уреди у дома, има широка гама решения за контролиране на нивата на влажност. У нас в общи линии се предлагат само подвижните обезвлажнители. Реално погледнато, от гледна точка на средностатистическата квадратура на българските жилища това е едно много подходящо и разумно решение. Познатите за нас уреди се отличават с някои безспорни предимства, като мобилността и икономичността си, и практически са по-добрият избор за българския климат. Естествено мобилността си има своите недостатъци – какво правим с водата? Не, не си представяйте пличкането на локвички по пода ви при всяко помръдване на уреда. Всеки уважаващ себе си производител е добавил индикатор за количеството вода в резервоара, а при много от предлаганите модели има и функция за автоматично изключване на уреда.

Въпреки, че обезвлажнителят сам по себе си е простичък уред, това не значи, че постигането на качество на изделието е проста работа. Водещите производители отдавна са намерили решение на недостатъците на портативните обезвлажнители. Нива на шума под 50 децибела, широк диапазон на работна температура, малко тегло са само част от нещата, които правят едни обезвлажнители наистина добри в сравнение с масовите. При лидерите в отрасъла, като Ebac, обезвлажнителят има и допълнителна функция за пречистване на въздуха, прецизна система за контрол на влажността и висока ефективност на обработка на въздуха.

Въпреки, че обезвлажнителят сам по себе си е простичък уред върши отлична работа при запазването кристалната чистота въздуха у дома ни. А когато си помислим, че в основата на всичко е запазването на здравето ни, решението е наистина ….простичко.