Влага и конденз в дома: Стар проблем с ново начало

Съвременният начин  на живот ни изправя пред съвременни проблеми – в модерните жилищни сгради влагата и конденза присъстват по-често, отколкото в предходни времена. Ако преди години сме вземали душ един път седмично, сега се къпем всеки ден. Перем дрехите си по-често, а през зимата ги сушим в модерното си жилище. Резултатът е красноречив – изпарения, влага, конденз, стичаща се водна струя по прозорците и стените…

Основните източници на влага  са:

 • дишане чрез белите дробове и повърхността на кожата;
 • вземане на вана или душ;
 • пране и сушене;
 • готвене;
 • стайни растения, аквариуми…

Нужно е да се вземе  под внимание фактът, че съвременната алуминиева и PVC дограма осигуряват са плътно затваряне, а фасадните стени са термоизолирани. До неотдавна стените на жилищните сгради се изграждаха с естествени материали, които успешно абсорбираха влагата от въздуха и не възпрепятствяха естествения процес на „дишане“. Тапетите, които лепим днес и боята, която нанасяме по стените на жилището си, са лош проводник на влагата и стават предпоставка за нейното задържане в помещението. Концентрацията на влага причинява появата на конденз на места, на които циркулацията на въздуха е затруднена.

Какво може да се направи  за правилното отопление, вентилация и климатизация на жилището.

„Ние проветряваме редовно. Прозорците са отворени непрекъснато.“  Това е стандартен отговор на домуващите, които са и потърпевши от влагата в тяхното жилище. Въпреки това, „правилно проветряване“ не означава продължително и непрекъснато отваряне на прозорците!

За здрав климат в помещенията е необходимо в тях да се осигури циркулация на чист въздух. Първо трябва да се гарантира отвеждането на всички изпарения, миризми, конденз. Пластмаса, лепила, тютюнев дим.., всичко това води до нездравословен и дори отровен коктейл във въздуха.

Вратите и прозорците на всяка стая трябва да имат възможност за тяхното пълно отваряне (ударно проветряване). Напълно отвореният прозорец или врата, особено през зимата, в много отношения не са достатъчно ефективни. Първо – ефектът е много малък и за кратко, второ – губи се много топлина, и не на последно място – подовете и стените силно се охраждат и в помещенията се появява конденз.

Идеалният климат в помещението

За да сте здрави физически и да се чувствате добре  в помещението, в което живеете, относителната влажност на въздуха  следва да е 50-60% при температура 20°С. Ако относителната влажност на въздуха е под 40% сухия въздух предизвиква дразнене на лигавицата на гърлото. При увеличена влажност – до 70% или повече, неизбежно се стига до образуване на влага и видим конденз в помещението. Можете да контролирате влажността на помещението с помоща на влагомер. Когато влажността във въздуха достигне до 65%, е необходимо да се проветри помещението, трайно да се повиши температурата в жилището и да влезе в действие влагоабсорбатора.

Съветваме ви:

 • ежедневно, минимум 4 пъти, проветрявайте жилището при напълно отворени прозорци. Отварянето на прозорците по време на отоплителния сезон има само негативно въздействие!
 • след взет душ или след готвене е необходимо да се проветри. Кратко контролираният обмен на въздух не води до значителна загуба на топлина!
 • Неизползваните помещения също се нуждаят от ежедневно проветряване!
 • Не сушете дрехи в жилището. Ако това е неизбежно, то помещението трябва да е добре отоплено и периодично да се проветрява.
 • Спалното помещение да се проветрява сутрин и вечер. Междувременно е нужно да се поддържа нужната температурата, за да може натрупаната влага да не кондензира.
 • След приключване на гладенето на влажни дрехи, стаята трябва да се проветрява.

Не се препоръчва да се използват овлажнители на въздуха  в помещението. Те са скъпо удоволствие  и допълнителен разход на енергия.

Правилно ли проветряваме?

В повечето случаи, като неписано правило , присъства изискването за 4 проветрявания дневно. Това зависи до голяма степен и от обстоятелството колко натоварено е жилището откъм живущи в него и от количиството на предпоставките  за увеличаване концентрацията на влага. Ударното проветряване на трябва да бъде продължително, а по-скоро краткотрайно и винаги съобразено с външната температура.

Правила за проветряване:

 • При студено време проветрявайте 2-3 минути;
 • При 0-5°С проветрявайте около 5-10 минути;
 • При 5-10°С отворете помещението за 5-10 минути;
 • При 10-15°С проветрявайте с продължителност 10-15 минути.

Какво да направите, ако стените на жилището ви „плачат“?

 • Абсорбирайте влагата в помещението с помощта на съвременния модерен уред за приложение в бита – битов влагоуловител;
 • Вземете необходимите мерки, за да намалите  влажността на въздуха в помещението. Достатъчно е да повишите температурата в помещението и да включите в употреба влагоабсорбатора;
 • Проветрявайте интензивно на помещението;
 • Премахнете от дома си всякакви овлажнители и вътрешни фонтани. В повечето случаи въздухът е повече влажен, отколкото сух;
 • След използване на мокро помещение, попийте плочките със суха кърпа;
 • При възможност санирайте жилището си.

Отговорът на поставения по-горе въпрос е очевиден. Важно e освен да се сдобиете с подходящия уред за отнемане на влага (влагоуловител) и да спазвате грамотно необходимите изисквания за правилно отопление, вентилация и климатизация на жилището. Спазвайки тези правила, личните ви неудобства и липсата на комфорт ще станат част от вашата нелека история.

Влагоабсорбатори FRAL
Влагоабсорбатори EcoAir
Влагоабсорбатори Ebac
Влагоабсорбатори Pingi
Влагоабсорбатори Olimpia