Влага и конденз в дома: Стар проблем с ново начало

Съвременният начин  на живот ни изправя пред съвременни проблеми – в модерните жилищни сгради влагата и конденза присъстват по-често, отколкото в предходни времена. Ако преди години сме вземали душ един път седмично, сега се къпем всеки ден. Перем дрехите си по-често, а през зимата ги сушим в модерното си жилище. Резултатът е красноречив – изпарения, влага, конденз, стичаща се водна струя по прозорците и стените…

Видео

Марки изсушители

Официален ексклузивен вносител

Висококачествени уреди с 2 години гаранция

Висококачествени уреди с 2 години гаранция

Доставка на Влагоуловители

Бърза доставка в рамките на 2 работни дни.

Помощ при избор на Влагоуловители

Безплатни консултации при избор на подходящ за вас уред.

Влагоуловители на изплащане

Нови влагоуловители на изплащане

Сервиз на Влагоуловители

Собствен сервиз на Влагоуловители

Влагоабсорбатори под наем

Отдаване на Влагоабсорбатори под наем

Магазин за влагоабсорбатори - карта, GPS навигация

Подарък за нашите клиенти с всеки закупен уред

Основните източници на влага  са:

 • дишане чрез белите дробове и повърхността на кожата;
 • вземане на вана или душ;
 • пране и сушене;
 • готвене;
 • стайни растения, аквариуми…

Нужно е да се вземе  под внимание фактът, че съвременната алуминиева и PVC дограма осигуряват са плътно затваряне, а фасадните стени са термоизолирани. До неотдавна стените на жилищните сгради се изграждаха с естествени материали, които успешно абсорбираха влагата от въздуха и не възпрепятствяха естествения процес на „дишане“. Тапетите, които лепим днес и боята, която нанасяме по стените на жилището си, са лош проводник на влагата и стават предпоставка за нейното задържане в помещението. Концентрацията на влага причинява появата на конденз на места, на които циркулацията на въздуха е затруднена.

Какво може да се направи  за правилното отопление, вентилация и климатизация на жилището.

„Ние проветряваме редовно. Прозорците са отворени непрекъснато.“  Това е стандартен отговор на домуващите, които са и потърпевши от влагата в тяхното жилище. Въпреки това, „правилно проветряване“ не означава продължително и непрекъснато отваряне на прозорците!

За здрав климат в помещенията е необходимо в тях да се осигури циркулация на чист въздух. Първо трябва да се гарантира отвеждането на всички изпарения, миризми, конденз. Пластмаса, лепила, тютюнев дим.., всичко това води до нездравословен и дори отровен коктейл във въздуха.

Вратите и прозорците на всяка стая трябва да имат възможност за тяхното пълно отваряне (ударно проветряване). Напълно отвореният прозорец или врата, особено през зимата, в много отношения не са достатъчно ефективни. Първо – ефектът е много малък и за кратко, второ – губи се много топлина, и не на последно място – подовете и стените силно се охраждат и в помещенията се появява конденз.

Идеалният климат в помещението

За да сте здрави физически и да се чувствате добре  в помещението, в което живеете, относителната влажност на въздуха  следва да е 50-60% при температура 20°С. Ако относителната влажност на въздуха е под 40% сухия въздух предизвиква дразнене на лигавицата на гърлото. При увеличена влажност – до 70% или повече, неизбежно се стига до образуване на влага и видим конденз в помещението. Можете да контролирате влажността на помещението с помоща на влагомер. Когато влажността във въздуха достигне до 65%, е необходимо да се проветри помещението, трайно да се повиши температурата в жилището и да влезе в действие влагоабсорбатора.

Съветваме ви:

 • ежедневно, минимум 4 пъти, проветрявайте жилището при напълно отворени прозорци. Отварянето на прозорците по време на отоплителния сезон има само негативно въздействие!
 • след взет душ или след готвене е необходимо да се проветри. Кратко контролираният обмен на въздух не води до значителна загуба на топлина!
 • Неизползваните помещения също се нуждаят от ежедневно проветряване!
 • Не сушете дрехи в жилището. Ако това е неизбежно, то помещението трябва да е добре отоплено и периодично да се проветрява.
 • Спалното помещение да се проветрява сутрин и вечер. Междувременно е нужно да се поддържа нужната температурата, за да може натрупаната влага да не кондензира.
 • След приключване на гладенето на влажни дрехи, стаята трябва да се проветрява.

Не се препоръчва да се използват овлажнители на въздуха  в помещението. Те са скъпо удоволствие  и допълнителен разход на енергия.

Правилно ли проветряваме?

В повечето случаи, като неписано правило , присъства изискването за 4 проветрявания дневно. Това зависи до голяма степен и от обстоятелството колко натоварено е жилището откъм живущи в него и от количиството на предпоставките  за увеличаване концентрацията на влага. Ударното проветряване на трябва да бъде продължително, а по-скоро краткотрайно и винаги съобразено с външната температура.

Правила за проветряване:

 • При студено време проветрявайте 2-3 минути;
 • При 0-5°С проветрявайте около 5-10 минути;
 • При 5-10°С отворете помещението за 5-10 минути;
 • При 10-15°С проветрявайте с продължителност 10-15 минути.

Какво да направите, ако стените на жилището ви „плачат“?

 • Абсорбирайте влагата в помещението с помощта на съвременния модерен уред за приложение в бита – битов влагоуловител;
 • Вземете необходимите мерки, за да намалите  влажността на въздуха в помещението. Достатъчно е да повишите температурата в помещението и да включите в употреба влагоабсорбатора;
 • Проветрявайте интензивно на помещението;
 • Премахнете от дома си всякакви овлажнители и вътрешни фонтани. В повечето случаи въздухът е повече влажен, отколкото сух;
 • След използване на мокро помещение, попийте плочките със суха кърпа;
 • При възможност санирайте жилището си.

Отговорът на поставения по-горе въпрос е очевиден. Важно e освен да се сдобиете с подходящия уред за отнемане на влага (влагоуловител) и да спазвате грамотно необходимите изисквания за правилно отопление, вентилация и климатизация на жилището. Спазвайки тези правила, личните ви неудобства и липсата на комфорт ще станат част от вашата нелека история.

Влагоабсорбатори FRAL
Влагоабсорбатори EcoAir
Влагоабсорбатори Ebac
Влагоабсорбатори Pingi
Влагоабсорбатори Olimpia