Влагоизсушители – Инвестиция във вашето здраве

Официален вносител на марките: FRAL, EBAC, ECOAIR, OLIMPIA SPLENDID, PINGI и
оторизиран дилър на влагоабсорбатори GREE, MIDEA и RHONSON !

По-тихо е от преди. И гледката изглежда някак си по-наситена. Странното е, че това вместо да ви радва по-скоро ви потиска. Щом няколко седмици след като приключихте ремонта вместо да се чувствате добре усещате тръпки нещо наистина не е наред. Не може с години да сте стояли все на този диван и едва сега да усещате странен хлад, сякаш зад гърба ви не е познатата библиотека а някаква пещера. А и вече не спите добре – все едно сте легнали във водорасли.

В последните години всички буквално пощуряха по темата за енергийната ефективност. Смяна на дограми, изолации – вътрешни, външни, смяна на врати, настилки и какво ли още не с единствената цел – да не бяга топлото и да се пази хладното. Обаче има едно непознато усещане за много хора направили ремонт с цел да подобрят изолацията и уюта на дома си. Усещането за усойност, усещането за лепкавото мляскане на влагата и провлачените стъпки на мухъла.

Практически за много хора, все още обитаващи панелката, проблемите с влагата са неочаквана проява на характер на иначе така непретенциозното соц строителство. Панелните жилища сами по себе си не са еталон за изолация и обикновено проблемите с влагата се проявяват активно едва след като жилището се запечата. Решението на проблема с влагата е много просто – проветрявайте. Лесно е през лятото, но през останалите сезони проветряването си е екстравагантно решение.

Доста хора пробват бързия и прост вариант – химически влагоизсушители. Продават се почти навсякъде – контейнерче пълно с влагоабсорбиращи гранулки. Ефектът е бърз и видим – понякога след часове гранулките видимо набъбват и дори се появяват първите отлагания на вода на дъното. Истинска радост за изтерзаните ви очи – събрахте цели 300 милилитра до вечерта! Аммм, не искам да охлаждам ентусиазма ви, но само вие лично отделихте повече с дишането си!

Истинско и трайно решение на проблема предлагат само електрическите влагоизсушители. Хубаво е да гледате на покупката на влагоабсорбатор като на добра инвестиция. Инвестиция най-вече във вашето здраве. Изборът по критерий цена рядко е добър, защото пренебрегва истинските нужди на вашето жилище. Има няколко неща, с които трябва да се съобразите:

Обикновено производителите, а и търговците посочват някакви препоръчителни параметри на квадратура на помещението, за което е предназначен уреда. Хубаво е да изберете уред предназначен поне за 50 процента по-голямо жилище от вашето. Аргументите са няколко:

  • Първо има цикличност на нивата на влагата у дома и уредът трябва да се справя без проблеми дори с рязко повишаване на нивата на влагата след измиване на пода например.
  • На второ място – вашето жилище не е едно помещение. Имате врати, стени, трегери, прагове и още куп неща, които пречат на циркулацията на въздуха в помещението
  • И накрая – уред с по-голяма мощност има достатъчно капацитет да сведе нивата на влажност до нормалните и след това само да поддържа влажността на въздуха. По този начин разходите за електричество се намаляват значително

Не подхождайте към избора на уреда спонтанно и не се поддавайте на емоцията дори да сте спали в лепкави чаршафи и в момента настроението ви да е на температурното ниво на буца лед. Когато питате за капацитета на резервоара не пропускайте да се информирате дали влагоизсушителят има автоматично изключване при пълен резервоар. Вижте нивата на шума, гаранцията, цени, разхода на електричество и реномето на производителя. Вярно е, че в Китай произвеждат всичко, но има държави, в които борбата с прекомерната влажност се води от векове. Не случайно едни от най-добрите производители в света са именно компании от Великобритания и Италия. В края на краищата не купувате просто уред – инвестирате в здравето си!