Мухъл и плесен

Понякога в дома ни растат гъби. Те не са печурки, манатарки или сърнели, а сива на цвят колония от микроорганизми. Това е фина на допир плесен, която се появява на възможно най-необичайни места. Понякога такива неприятни петна могат да се открият по мебелите и по тапетите в нашия дом. Упорити и издържливи като хлебарки – появяват се отново и отново. Въпреки това, ако се подходи към проблема с ум…

Ситуация  „Дор блю“

Откъде се взе мухълът? Много просто – той е във въздуха. Спори, малки „семенца“ на гъбички, невидими за човешкото око и свободно носени от вятъра… Известно количество винаги присъства във въздуха.

Попадайки при благоприятни за разветието им условия (влажни и лошо вентилирани помещения), спорите покълват и образуват цяла колония от гъбички. Те от своя страна, образуват милиарди нови спори и много скоро самия процес може да се сравни със снежна лавина. Неговите “любими“ места за действие са влажни дрехи и мебели, непроветриви помещения, подове и стени на мокри такива. С домашни средства – оцет или водороден прекис (Н2О2) – те са лесно унищожими. Ефективността на тези мерки обаче е краткотрайна и много скоро мухълът се появява отново.

Местата, които благоприятстват развитието на мухъл, на практика са навсякъде – изделия от дърво, книги, естествени тъкани, храна и напитки и най-вече във мокри помещения. Благоприятни условия за развитието на мухъл и плесен съществуват при съдържание на влага в материалите повече от 5% и влажност на въздуха над 60%.

Влагата в дома се появява по различни причини, понякога съвсем необичайни. Например, естественото капилярно просмукване на водата по тухлената зидария е близо два метра. Наличието на соли в тухлените или стоманобетонни стени, може да спомогне влагата да стигне до втори или трети етаж на жилищната сграда.

Висока степен на влажност може да бъде открита в мазетата на жилищните сгради.

Причината за повишената влажност на въздуха в дома може да се окаже липсата на достатъчно добра вентилация, теч от покрива  на сградата, лошо запечатани панелни  стени, неспазване на строителните изисквания. Често самите собственици на жилища, в желанието си да приключат със строителството или ремонта, съкращават сроковете за изсъхване на вложените материали и в резултат на това затварят в домовете си влага в голяма концентрация.

Вредите, причинени  от мухъл, са очевидни. Отпадъчните продукти от тези гъби съдържат химически активни минерали и органични киселини, които попадат в отворите на строителните материали и постепенно ги разрушават. Бетонът и тухлата с времето губят своята устойчивост и сила, а сградите се превръщат в негодни и нежелани места за битуване. Поразената дървена конструкция за няколко години години загубва своята здравина, цялостта й се нарушава, тъй като гъбичката, която живее в дървото, произвежда ензим, който разгражда целулозата (основната структура на дървесината).

Най-лошото е, че с течение на времето, мухълът не само нарушава повърхността на материала, но прониква и във вътрешността му и го доразрушава. Борбата с проникналите в дълбочина гъбички е много трудна.

Черен, черен Aspergillus

Хората, предимно от незнание, най-често са загрижени  за естетическия вид на дома, в който  живеят. Черни или сиви,  петната  изглеждат като мръсотия, а неприятната  миризма, която се носи във въздуха, предполага липса на каквато и да е хигиена на жилището. Мнозина дори не подозират, че причината за неприятната миризма в помещенинията е в следствие от микроорганизми, открили в тях своята благоприятна за развитие  среда.

Според лекарите, летливите вещества, присъстващи във въздуха, който вдишваме, са вредни за здравето. Регулярното попадане на спорите на гъбите Aspergillus niger ( черен аспергил), Penidllium и Cladosporium в белите дробове, са причина за развитието на алергични заболявания – ринит и астма. Най-опасни са микроорганизмите от вида Aspergillus, които причиняват белодробна аспергилоза, често завършваща с летален изход.

Към мухъл и плесен проявяват чувствителност предимно хора с отслабена имунна система – деца, възрастни и хора с алергии. Сериозно смущаващ е фактът, че много от болестите, причинени от плесен, са трудно разпознаваеми , респективно – за лекарите е трудно да поставят точна диагноза и да назначат адекватно лечение.

Лекарства за мухъл

Плесенните гъби са резистентни микроорганизми. Ако  построим условно скала, която да отчита степента на устойчивост на микроорганизмите, то най-лесно унищожими  са бактериите, следвани от вирусите и най-накрая идва ред на спорообразуващите микроорганизми. За да бъдат унищожени, е нужно поразените повърхности да бъдат почистени и добре обработени с ефективни за целта средства. След успешното отстраняване на мухъла ще се възстанови и нормалния микроклимат в помещението, а поддържането на необходимата температура и влажност е гаранция за отсъствие на повторна инвазия.

Съществуват антимикотични  средства, които условно могат  да бъдат разделени на две категории:

  • препарати за борба с биокорозията – използват се в строителството;
  • препарати за борба с плесени в дома – разрешени за ползване в бита от Министерство на здравеопазването.

Последните са тествани от редица акредитирани лабории за токсичност; за алергенност; за съдържание на съставки, предизвикващи дразнене по кожата и лигавиците; и не на последно място – за степен на ефективност при унищожаване на различни гъби.

Повечето от тези препарати се продават в пластмасови бутилки от 1 литър, във вид на концентрат.

Оставете  ги да изсъхнат!

Специалистите (химици, строители, микробиолози), заели се с изучаването на проблема за борба с плесенните гъби, единодушно заявяват, че ако не се отстрани причината за появата на мухъл, ефекта от дезинфектантите ще бъде само временен. Влажните стени и лошата вентилация, в съчетание с високата температура на въздуха, са идеална предпоставка за размножаване на плесенните гъби. Това състояние не е характерно само за мазета и приземни помещения. Ако жилището, в което живеете е твърде влажно, не се бавете, а побързайте да изясните причината за това явление и се опитайте да я отстраните.

Причина първа. 

Недостатъчна вентилация. Излишъкът от водна пара, която присъства непрестанно в жилището (изпарения от готвене, къпане, влажно гладене…) обичайно се отстранява след отваряне на прозорец или чрез изградена система за принудителна вентилация. Често се случва изграденят въздухоотвод за естествена вентилация да бъде  блокиран, по независещи от вас причини. Например, съседа над вас прави ремонт и е запушил въздуховода. Ето защо, запретнете ръкави и проверете дали всичко е наред с вентилацията. Методът за проверка е много прост – поднесете запалена клечка кибрит в отвора на въздуховода във вашето жилище. Ако е наред, пламъка ще бъде „изсмукан“. Ако пламъкът остане в покой, липсата на тяга е налице. Знаете как да действате – възстановете проходимостта на вентилационната тръба и осигурете добра вентилация в жилището си.

И, накрая, нека кажем още няколко думи за режима на проветряване. Продължителното проветряване способства за проникване на влага отвън, което води до охлаждане на стените и по прозорците се появяват първите следи от наличен конденз. Ето защо се препоръчва помещенията да се проветряват често и за кратко време. Желателно е зоните около прозорците да са покрити с хидрофобна паропропусклива боя. Такова покритие е препоръчително и за кухненското помещение.

Причина втора. 

Влажни стени. Ако се убедите, че мухълът, който се е настанил удобно в новото ви жилище (и не само във вашето), се дължи на влажни стени, обърнете се към фирмата-строител на жилищната кооперация да реши кардинално проблема.

След като всички пътища за проникване на влага са елиминирани, може да предприемете извършването на  ремонтни дейности в помещенията на жилището си. Важно е да се знае, че е повече от задължително поразените от мухъл и плесен повърхности да бъдат обработени в дълбочина.

Хората казват, че един ремонт се равнява на две пренасяния. Не всеки разполага с достатъчно сили и средства да направи подобен ремонт. Разбира се, че е по-лесно да се използват химически средства, но за съжаление и те, както всяко лекарство, имат определен срок на  действие. Ето защо ефектът при борбата с мухъла зависи предимно от успешното отстраняване на причините, които го пораждат.

Влагоабсорбатори FRAL
Влагоабсорбатори EcoAir
Влагоабсорбатори Ebac
Влагоабсорбатори Pingi
Влагоабсорбатори Olimpia