Влагоуловители на ток

Влагата, кондензът и наличието на мухъл или плесен са едни от най-често срещаните проблеми в модерните жилища. Ето защо нуждата от влагоуловители нараства с всеки изминал ден. С наближаването на студените месеци, количеството на влажността на въздуха в дома ни се увеличава и все по-рядко имаме възможност да отваряме прозорците и да проветряваме. Като резултат от влажния въздух, по стените и таваните на жилището се появява мухъл, по дрехите в гардеробите се настанява плесен, възможно е деформиране на дървените мебели и надуване на паркета. И като допълнение към всичко това, в дома ни има застоял въздух и се носи неприятна миризма. Ако искате да се отървете от досадните си гости и да разрешите всичките си проблеми, трябва да се замислите за покупката на влагоуловител.

На пазара има различни видове уловители на влага, като едни от най-ефективните са влагоуловителите на ток. Те събират много вода и предотвратяват получаването на конденз по прозорците, а също така и неутрализират и наличието на мухъл по ъглите на стените и на тавана в жилището. Влагоуловителите на ток, в зависимост от големината и мощността си, могат да абсорбират между 10 и 38 литра вода за едно денонощие. Влагоуловителите могат да бъдат поставени в различни помещения като всекидневни, бани, спални, мазета и складове. Те усвояват влажния въздух чрез охладителни елементи и пренасят към колектора кондензиралата вода. Абсорбаторите затоплят малко сухия въздух в помещението и събират излишната вода в специален резервоар.

Влагоабсорбаторите са лесни за поддръжка и единственото, което трябва да се прави често, е да се изхвърля събралата се вода. Използването на влагоизсушители се препоръчва при относителна влажност в жилището над 40% и при по-висока температура от 10°С. За да работи най-добре уредът е трябва да бъде поставен в средата на помещението, което е необходимо да се изолира от влагата. Това е необходимо за да има оптимална циркулация на въздуха и за да се постигне най-голям ефект от изсушителя. Нужно е да поставите влагоуловителя на ток така, че да има свободно пространство пред и зад него, за да може да се осигури достигането на достатъчно въздух до уреда.

Не се препоръчва да използвате влагоуловител в запрашени помещения, тъй като не може да се гарантира качеството на работа и ефекта от абсорбирането на влагата. Влагоуловителят се почиства много лесно, чрез използване на прахосмукачка. Ако въздушният филтър е много замърсен, трябва да се изпере внимателно и да се остави да изсъхне. Необходимо е да почиствате филтъра на влагоуловителя всеки месец. При достигане на зададената влажност, влагоуловителите сами се изключват и при увеличаването на влагата в помещението, отново се включват автоматично. Влагоабсорбаторите се захранват с ток, но изразходват изключително малко количество. Освен това се предлагат в компактни размери и са лесни за пренасяне.